Bir elektrikli araç 100 km sürüş mesafesinde yaklaşık olarak 18 kWh elektrik enerjisi harcıyor. Bu da içten yanmalı motorun harcadığı yakıtla karşılaştırıldığında, oldukça düşük bir enerji tüketimi anlamına geliyor.
Benzinli bir aracın düz yolda kesintisiz 100 kilometre mesafe katedebilmesi için ortalama yedi litre yakıt harcaması gerekiyor. Dizel araçlarda ise bu değer aşağı yukarı beş litre oluyor. Dizel araçların yakıt bakımından benzinli araçlara göre daha bütçe dostu olduğu, zaten bilinen bir gerçek. Ama siz bir de elektrikli araçları görün!
Elektrikli araçlar (Electric Vehicles: EV), düz bir yolda ara vermeden 100 kilometre yol katettiğinde ortalama olarak sadece 18 kWh değerinde elektrik tüketiyor. Elektriğin fosil yakıttan çok daha uygun fiyatlı olduğu düşünüldüğünde, bu durum EV kullanıcılarını fazlasıyla avantajlı kılıyor. Ayrıca elektrikli araçlar karbon salınımı yapmadığı için %100 (yüzde 100) doğa dostu ulaşım sağlıyor. Benzinliye göre düşük yakıt maliyeti ile öne çıkan dizel araçlar ise maalesef karbon salınımı en yüksek otomobil türünü oluşturuyor.
kWh Nedir?
kWh, Türkçesi “kilovatsaat” olan “kilowatt/hour” ifadesinin kısaltmasını oluşturuyor. Bu değer, bir saat içerisinde üretilen veya sarf edilen elektrik enerjisini tanımlamak için kullanılıyor. Elektrikli cihazların harcadıkları toplam enerjiyi belirtmek için kWh birimi kullanılıyor. Tıpkı hızı belirtmede olduğu gibi enerjinin gücünü belirtilirken de harcanan veya üretilen miktar saat başına hesaplanıyor.
kWh – TL Hesaplaması: 1 kWh Kaç TL?
Kilovatsaat başına faturalandırılan tutarlar haneler ve iş yerlerine göre değişiklik gösteriyor. EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu)’nın belirlediği tutarlar ise 2022 yılının ilk çeyreği için şu şekilde:
- Haneler için kilovatsaat başına enerji maliyeti: Günlük 5 kWh’ye kadar olan tüketimlerde 1,37 TL, günlük 5 kWh üzeri tüketimlerde 2,06 TL
- İş yerleri için kilovatsaat başına enerji maliyeti: Sabit 1,89 TL
Elektrikli Araba 100 Km’de Ne Kadar Yakar? (TL)
100 kilometrelik yol için bir elektrikli araç bataryasının ev tipi prizle 18 kW’lik doldurulması, haneler için düşük tarifeden hesaplanırsa 24,66 TL tutuyor. Yüksek tarifede bu değer 37,8 TL oluyor. Aracın şarjı iş yeri olarak kayıtlı bir yerde ev tipi prizle doldurulduğunda ise tutar 34,02 TL’ye denk düşüyor.
Buna karşılık benzinin 7 litresi Şubat 2022 rakamlarına göre 106,33 TL iken, motorinin 5 litresi 77,05 TL tutuyor. Bu da evde veya iş yerinde şarj edilen elektrikli aracın çok daha uygun bir enerji maliyetine sahip olduğunu rakamlarla bir kez daha kanıtlıyor.
Elektrikli Araçların Elektrik Harcamasına Etki Edebilecek Faktörler Nelerdir?
Elektrikli araçların tükettiği enerji, tıpkı akaryakıt kullanan araçlarda olduğu gibi şehir içi sürüşte artıyor. Çünkü yoğun trafik koşullarında araç kullanmak, fosil yakıtlı veya elektrikli fark etmeksizin daha fazla enerji sarfına yol açıyor. Bununla birlikte hava şartları, yol koşulları, sürüş şekli, lastik basıncı ve araçtaki klima, multimedya gibi ek cihazların kullanımı da elektrik tüketimini önemli ölçüde etkileyebiliyor.